Składniki:
Na jedną dużą blachę ciastek
125 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
250 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
parę kropel esencji waniliowej
groszki czekoladowe/kawałki czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. 1. Masło miksujemy na puch razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i krótko miksujemy.
2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz esencję waniliową i całość miksujemy ale widełkami do ciasta. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe lub pokrojoną czekoladę i zagniatamy je w ciasto.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy małe kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce spłaszczając.
Ciasta pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut.
Pilnujmy czasu bo inaczej z kruchych i mięciutkich ciastek zostaną tylko kamienie !