SKŁADNIKI
OK. 40 SZTUK
- CIASTO NA PIEROGI
- ok. 200 g truskawek
DO PODANIA
- 200 g jogurtu greckiego lub śmietany 12% lub 18%
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować CIASTO NA PIEROGI. W większym garnku zagotować wodę bez dodatku soli. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 – 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą część na cienki placek (około 2 – 3 mm), w razie potrzeby obsypując stolnicę i wałek mąką.
- Małe truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Można je dodatkowo wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.
- Małą szklaneczką wycinać kółka z ciasta, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.
- Jak woda będzie mocno wrzała włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki do miękkości ciasta, przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Podawać z posłodzoną śmietaną lub jogurtem greckim.