Przepis na pierogi z twarogiem na słodko:
Posted on Maj 5th, 2022 by admin
Składniki na 25 pierogów:
-
2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
-
1/2 szklanki wrzątku
-
sól
-
450 g białego sera półtłustego
-
2 żółtka
-
1/4 szklanki cukru
-
1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
-
2 łyżeczki soli + 2 łyżki cukru do gotowania pierogów
Sposób przygotowania:
-
Ser umieścić w misce, rozgnieść widelcem, dodać żółtka i cukry, dokładnie wymieszać.
-
W misie miksera umieścić mąkę i sól, stopniowo dolewać wodę miksując na wolnych obrotach.
-
Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, odciąć 1/3, pozostałe zawinąć w ściereczkę i odłożyć.
-
Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować cienko, minimalnie podsypując mąką.
-
Wycinać kółka za pomocą szklanki lub wykrojnika do pierogów.
-
Na każdym krążku kłaść łyżeczkę sera, brzeg posmarować wodą, zlepić brzegi.
-
Pierogi układać na delikatnie posypanym mąką blacie.
-
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, posłodzić.
-
Do gotującej wkładać pierogi, bardzo delikatnie zamieszać, Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową na sito, przepłukać zimną wodą (delikatnym strumienie).
-
Kiedy pierogi odciekną można wymieszać je z odrobiną miękkiego masła (aby się nie skleiły).
Podawać od razu ze słodką śmietaną.
Jeśli nie zjemy ich od razu, należy ułożyć pierogi na dużym półmisku, najlepiej jeden obok drugiego i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne można przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Comments are closed.