Wszystko czego potrzebujesz znajdziesz tutaj!

Przepis na naleśniki:

SKŁADNIKI

 10 SZTUK, PO 108 KCAL
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

WSKAZÓWKI

Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.

nal

Comments are closed.